3. Sınıf Toplama ve Çıkarma İşlemi Gerektiren Problemler Konu Anlatımı Matematik

Toplama ve Çıkarma İşlemi Gerektiren Problemler Çalışma Kağıdı ve Etkinlikler

Toplama ve Çıkarma İşlemi Gerektiren Problemler Video

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

3. Sınıf Toplama ve Çıkarma İşlemi Problemleri Çözme Konu Anlatımı Çalışma Kağıdı

Çıkarma İşlemi Nedir?

Çıkarma işlemi, matematikte iki sayı arasındaki farkı bulma işlemidir. İlk sayıya çıkarmak istediğiniz sayıyı (çıkarılan) ekleyerek işlem yapılır. Özellikle günlük yaşamda, eksiltme ya da çıkarma işlemi gerektiren pek çok problemle karşılaşırız. Örneğin, alışveriş yaparken hesap yapmak, zamanda geçen süreyi hesaplamak, bir şeyi kaybedip sonra bulmak, vb.

Çıkarma İşlemi Problemleri Çözme Adımları:

  1. Soruyu Anlama: Öncelikle, verilen problemi dikkatle okuyun ve neyin sorulduğunu anlamaya çalışın.
  2. Verileri Tanımlama: Problemin içeriğinde verilen sayıları ve bilgileri belirleyin. Hangi sayıları çıkarmalı ya da hangi sayılar arasındaki farkı bulmalısınız?
  3. Çıkarma İşlemi Yapma: Verilen sayıları kullanarak çıkarma işlemi yapın. İlk sayıdan ikinci sayıyı çıkararak farkı hesaplayın.
  4. Sonucu İfade Etme: Çıkarma işlemi sonucunu problemi yanıtlarken açıkça ifade edin. Problemde sorulan sorunun yanıtını net bir şekilde yazın.

Örnekler:

Çıkarma Problemi: Bir çiftlikte 18 inek bulunuyor. 7 inek ahırda, geri kalanı ise çayırlıkta otlatılıyor. Çayırlıkta kaç inek otlatılıyor?
Çözüm: Toplam inek sayısı 18, ahırda bulunan inek sayısı 7 ise, çayırlıkta otlatılan inek sayısı: 18 - 7 = 11
Çayırlıkta 11 inek otlatılıyor.

Çıkarma Problemi: Ali, 25 TL tasarruf etmiş. Daha sonra, 12 TL harcama yapmış. Ali'nin tasarruf ettiği para miktarı ne kadardır?
Çözüm: Ali'nin tasarruf ettiği para miktarı, başlangıçta tasarruf ettiği para miktarından harcama yaptığı miktarın çıkarılmasıyla bulunur: 25 - 12 = 13
Ali, 13 TL tasarruf etti.

Çıkarma Problemi: Bir çiftlikte toplamda 63 tavuk bulunuyor. Sabah 25 tavuk yumurta verdi. Akşam, 12 tavuk daha yumurta verdi. Toplam kaç yumurta toplandı?
Çözüm: Sabah toplam yumurta sayısı 25'tir. Akşamda eklenen yumurta sayısı 12'dir. Toplam yumurta sayısını bulmak için bu iki sayıyı toplayalım: 25 + 12 = 37 Toplamda 37 yumurta toplandı.

Alıştırma Önerileri:

  • Öğrencilere günlük yaşamlarından gelen çıkarma işlemi gerektiren problemleri çözmelerini sağlayın. Örneğin, alışveriş listesi oluşturarak fiyatlarını toplamalarını isteyin.
  • Öğrencilere belirli bir süre aralığında neler yaptıklarını veya kaç saat uyuduklarını takip etmelerini ve bu bilgileri kullanarak çıkarma işlemi gerektiren problemler oluşturmalarını isteyin.
  • Öğrencilere arkadaşlarıyla ya da gruplar halinde çıkarma işlemi problemleri oluşturarak ve birbirlerine sorarak pratik yapmalarını sağlayın.

Etkinlik 1: Çıkarma Problemleri Yarışması Sınıfı öğrenciler gruplara ayırın. Her gruba farklı çıkarma problemleri verin ve bu problemleri çözmelerini isteyin. Her grup, doğru cevapları verdiğinde puan kazansın. Sonunda, en fazla puanı toplayan grup ödüllendirilebilir.

Etkinlik 2: Market Alışverişi Oyunu Öğrencilere bir market alışverişi oyunu düzenleyin. Her öğrenci belirli bir bütçe ile alışveriş yapmalı ve fiyatlarla çıkarma işlemi yaparak ne kadar para harcadığını hesaplamalıdır. Hangi öğrenci en yakın bütçeyi kullanarak alışveriş yapabilir?